Všeobecný význam porostů rychle rostoucích topolů. - Chaloupka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem této práce byla analýza mimoprodukční funkce rychle rostoucích porostů a to z několika hledisek. V teoretické části jsem se zabýval nejprve pěstováním rychle rostoucích topolů. Dále jsem specifikoval tři hlavní funkce rychle rostoucích dřevin a to zejména při mimoprodukčním využití. Tím se zde rozumí funkce meliorační, asanační, estetická, biologická, produkční a izolační. Nejvíce jsem se pak věnoval vodní a větrné erozi.
Universal meaning of growths the fast - growing poplars.
Keywords: Rychle rostoucí dřeviny; vodní eroze; meliorační funkce; izolační funkce; produkční funkce; estetická funkce; biologická funkce; asanační funkce; plantáž.; Fast - growing timber species; water erosion; ameliorative function; insulative function; produce function; aesthetic function; biological function; sanitation function; plantation.