Analýza vybraných vlivů na reprodukci dojnic ve vybraném stádě českého strakatého skotu - Cimbůrková, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce na téma ,,analýza vybraných vlivů na reprodukci dojnic ve vybraném stádě českého strakatého skotu" byla zpracována v podniku JASANKA s. r. o.. V literárním přehledu autorka popisuje nejprve význam skotu obecně, dále se zaměřuje na český strakatý skot. V další části, která je zaměřena na reprodukci skotu, přibližuje samičí pohlavní soustavu, reprodukční periodu od oplození až po porod, vybrané ukazatele plodnosti a také vlivy, které na ukazatele působí. V kapitolách vlastní práce pak analyzuje sledovaná data, která sbírala po dobu dvou let. Zaměřuje se na vliv užitkovosti na reprodukční ukazatele z dat od devadesáti náhodně vybraných dojnic. Dále na vliv otce na ukazatele plodnosti. Zde si vybrala tři prověřené býky, které podnik využívá a vyhodnotila data od dalších devadesáti dojnic. Jelikož se sledované dojnice v průběhu analýzy stěhovaly, zahrnula i vliv ustájení na plodnost.
Analysis of selected effects on the reproduction of dairy cows in a selected herd of Czech spotted cattle
Keywords: český strakatý skot; ukazatele reprodukce; plodnost; vlivy; skot; Czech spotted cattle; reproduction indicators; fertility; influences; cattle