PŘÍPRAVA PRACOVNÍKŮ S DĚTMI A MLÁDEŽÍ: POHLED NA DOBROVOLNÍKA A ZAMĚSTNANCE, MOŽNOSTI JEJICH DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ - Marešová, Hana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá tématem přípravy pracovníků s dětmi a mládeží a pohledem na zaměstnance spolu s dobrovolníkem a možnostmi jejich dalšího vzdělávání. Jednotlivé texty jsou logicky řazeny dle témat. Práce nejprve vymezuje používané termíny a následně řeší problematiku kvalifikačních předpokladů pro výkon činnosti pracovníků s dětmi a mládeží a to dle zákona o pedagogických pracovnících a Národní soustavy povolání. Mimo zaměstnanců také práce řeší podmínky vzdělávání dobrovolníků pracujících s dětmi a mládeží. Ukazuje, jaké by měli mít znalosti, dovednosti a kompetence. V neposlední řadě práce stručně vymezuje důležité dokumenty týkající se vzdělávání pedagogických pracovníků a zabývá se tématikou institucí nabízející další vzdělávání pedagogických pracovníků. V závěru si práce poznatky ověřuje v kvalitativním výzkumu s šesti respondenty.
PREPARATION OF WORKERS WITH CHILDREN AND YOUTH: VIEW OF VOLUNTEER A STAFF, THEIR POSSIBILITY OF FURTHER EDUCATION
Keywords: pedagogický pracovník; dobrovolník; Národní soustava povolání; vzdělávání; instituce pro další vzdělávání pedagogických pracovníků; zákon o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků; zákon o pedagogických pracovnících; kvalifikace; educator; volunteer; National System of occupation; education; institutions for further education of teachers; law on further education of teachers; the Act on Educational Staff qualification