Činnost speciální záchranné skupiny Delta tým - Homolka, Jiří (Jihočeská univerzita, 2018)
Bezpečnost jaderných elektráren je stále důležité téma. V České republice je ochrana jaderných elektráren na výborné úrovni, přesto se stále pracuje na jejím zlepšení. Po havárii jaderné elektrárny Fukušima reagovala Česká republika mimo jiné vytvořením nových jednotek na svých dvou jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany. Jedná se o záchrannou skupinu Delta tým, která je zaměřená na výškovou ostrahu budov a v případě mimořádných událostí na jaderném zařízení schopna provést vyhledávací a záchranné práce. Cílem této diplomové práce byla příprava a následné vyhodnocení cvičení, kde by se prozkoušely základní dovednosti, které specifikují tuto skupinu. Jednalo se zde zejména o poskytnutí první pomoci a využití lezeckých technik k bezpečnému dopravení osoby z výšky na zem. K testovaným dovednostem byla přidána ještě komunikace, která je vždy při zásahu důležitá. Cvičení bylo naplánováno a po získání potřebného povolení se uskutečnilo 1. dubna 2018 na jaderné elektrárně Temelín. Následně bylo cvičení vyhodnoceno, čímž byly cíle splněny. Na výzkumnou otázku, která je v této diplomové práci položena, tedy zdali je záchranná skupina Delta tým připravena na mimořádné události spojené se záchrannými pracemi ve výškách, lze odpovědět kladně. Zejména část s lezeckými činnostmi byla provedena precizně jen s malými výtkami. Tato práce slouží jako seznamovací materiál se záchrannou skupinou Delta tým, která od roku 2014 působí na českých jaderných elektrárnách. Může poskytnout základní informace například pro uchazeče o zaměstnání nebo pro osoby, které se zajímají o ochranu jaderných elektráren. Připravené cvičení může být dále použito pro opakování s jinými účastníky nebo pro cvičení Delta týmu na jaderné elektrárně Dukovany.
Special operations of rescue group Delta team
Keywords: Bezpečnost; jaderná elektrárna; záchranná skupina; práce ve výškách; taktické cvičení; integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; Security; nuclear power plant; rescue group; work in heights; tactical practise; integrated rescue system; emergency event