Posouzení efektivity akciového trhu a výběr vhodné investiční strategie - Malinová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Předmětem diplomové práce je testování efektivity amerického akciového trhu, stanovení stupně jeho efektivnosti a doporučení vhodné investiční strategie. Testy byly aplikovány na akciích společností působících v automobilovém průmyslu a v odvětví informačních technologií. Data byla získána z online dostupných zdrojů The Wall Street Journal a Yahoo Finance. Výpočty byly provedeny na pětiletém období let 2016-2020. Efektivita trhu byla testována pomocí autokorelačních a run testů, jejichž výsledky v zásadě potvrdily slabou formu efektivnosti. Pomocí faktoru alfa byla však objevena existence podhodnocených a nadhodnocených akcií, z čehož lze vydedukovat, že se trh nechová zcela v souladu se slabou formou efektivnosti. Byla ověřena velmi dobrá predikční schopnost faktoru alfa, která by při aktivní investiční strategii mohla být využita. V rámci technické analýzy byla testována přínosnost oscilátorů a klouzavých průměrů. Nadprůměrné investiční výsledky byly zaznamenány u oscilátorů PROC a RSI. Úspěšnost těchto indikátorů však nebyla absolutní. Nepodařilo se určit specifika akcií, u nichž indikátory technické analýzy vedly k podprůměrným výnosům, tedy úspěšnost metod technické analýzy nelze dopředu predikovat. Na základě dosažených poznatků doporučuji rizikově averzním investorům pasivní investiční strategii založenou na fundamentální analýze.
Evaluation of stock market efficiency and selection of appropriate investment strategy
Keywords: teorie efektivních trhů; fundamentální analýza; technická analýza; Efficient Market Theory; Fundamental Analysis; Technical Analysis