Pojem krásy v pojetí Jana Mukařovského a Stephena Coburna Peppera - Košařová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve dvacátém století procházel pojem krásy, i vzhledem k vývoji umění, krizí. Byl buď zcela opouštěn, silně zužován nebo naopak značně rozšiřován. Bakalářská práce se zaměřuje na prozkoumání povahy a důvodu těchto změn v dílech dvou významných estetiků: Jana Mukařovského a Stephena Coburna Peppera. Základem práce bude komparace obou odlišných pojetí krásy.
A Concept of Beaty in Jan Mukařovský's and Sptephen Coburn Pepper's Writings
Keywords: Jan Mukařovský; Stephen Coburn Pepper; krása; estetická hodnota; estetická norma; Jan Mukařovský; Stephen Coburn Pepper; beauty; aesthetic value; aesthetic norm