Problematika imobilizačního syndromu v péči o seniory - Petrášová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá problematikou imobilizačního syndromu v péči o seniory. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce obsahuje základní informace a pojmy týkající se imobilizačního syndromu, ovlivnění jednotlivých tělesných systémů a ošetřovatelskou péči o seniory s imobilizačním syndromem. Výzkumná část byla zpracována formou kvalitativního výzkumu. Cílem bylo zjistit, jaká jsou specifika ošetřovatelského procesu v péči o seniory s imobilizačním syndromem, zmapovat povědomí sester o imobilizačním syndromu a zmapovat znalosti sester o prevenci imobilizačního syndromu v geriatrickém ošetřovatelství. Kvalitativní sběr dat probíhal pomocí skrytého zúčastněného pozorování spojeného s polostrukturovaným rozhovorem se sestrami, které byly pozorovány. Pozorovány byly sestry, které poskytovaly péči u pacientů v rozmezí věku 70-90 let. Výzkumný soubor byl tvořen sedmi sestrami pracujících ve dvou zařízení pro seniory v Jihočeském kraji. Z výsledků výzkumu vyplývá, že sestry jsou v každodenním kontaktu s pacienty s imobilizačním syndromem. Po teoretické stránce jsou znalé a mají o této problematice přehled. Po praktické stránce ale některé sestry péči nevykonávají tak, jak by měly a některé zásady péče nedodržují. Jedná se například o péči o kůži, polohování, rehabilitační péči nebo komunikaci. Výsledky výzkumu práce byly použity k vytvoření standardu ošetřovatelské péče v oblasti imobilizačního syndromu.
Issues of the immobilization syndrome in the care of seniors
Keywords: Imobilizační syndrom; imobilita; péče o seniory; senior; sestra.; Immobilization syndrome; immobility; care for the elderly; senior; nurse.