Mikrobiologické vyšetření hemokultur automatizovaným systémem BACTEC - Vanišová, Petra (Jihočeská univerzita, 2015)
Cíl: Cílem práce bylo popsat výskyt patogenních mikroorganismů v krevním řečišti, které ohrožovaly zdraví a život pacienta. Pomocí automatického hemokultivačního systému BACTEC byly zjištěny bakterie či kvasinky podílející se na rozvoji sepse v dané oblasti a výsledky byly porovnány s odbornou literaturou. Bylo zhodnoceno procentuální zastoupení kontaminovaných vzorků s cílem poukázat na důležitost správného odběru materiálu a edukace zdravotnického personálu. Pro porovnání nálezů v kultivačních médiích byly využity kontrolní stěry kůže. Rovněž byla zaznamenána doba, po kterou kultivace probíhala, jelikož hraje důležitou roli v uzdravení pacienta a snižuje náklady na jeho případnou léčbu. Metoda: Praktická část práce se na rozdíl od teoretického úseku soustřeďuje na přípravu vzorků v laboratoři a vlastní analýzu, včetně identifikace mikroorganismů pomocí mikroskopických, kultivačních a biochemických technik. Pro detekci infekčních agens v hemokulturách byl využit automatizovaný hemokultivační systém BACTEC 9050, který používá fluorescenční senzor k zaznamenání tvorby CO2. Oxid uhličitý reaguje s vodou za vzniku kyseliny. Tento chemický děj je doprovázen poklesem pH. Obsah pozitivní aerobní lahvičky se vyočkuje na vhodnou kultivační půdu. Mikrobiální nárůst se hodnotí po uplynutí 17 až 24 hodin v termostatu, následně se provede testování citlivosti na antibiotika a určí se léčba. Výsledky: Bylo odebráno 1643 vzorků, u 1359 se neprokázal výskyt žádných patogenních druhů. Práce se zabývá nálezy 284 hemokultivačních lahviček označených přístrojem jako pozitivní. Escherichia coli byla zjištěna nejčastěji. Klebsiella pneumoniae se v počtu nálezů řadila na druhé místo. Majoritní zastoupení měly gramnegativní bakterie (72 %). Kontaminace byla spojena s 4,7 % z celkového množství vyšetření a souvisela s chybami při odběru. Závěr: Každoročně přibývá počtu infekcí krevního řečiště a jsou i v současné době spojeny s vysokým procentem úmrtí. Hemokultivační vyšetření prostřednictvím automatických systémů je stěžením bodem rychlé a přesné detekce mikroorganismů.
Microbiological examination of blood cultures by automated system BACTEC
Keywords: hemokultura; BACTEC; bakteriémie; sepse; blood culture; BACTEC; bacteraemia; sepsis