Sociální fungování netholiků - Bečvářová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2016)
Odborná literatura označuje závislost na internetu jako netholismus. V současnosti se netholismus řadí mezi nejčastější typy rizikového závislostního chování. Předložená bakalářská práce je sondou do života mladých lidí, kteří mají určitý problém ve vztahu k používání internetu. Tento problém ovlivňuje nepříznivě jejich chování ve volném čase, jejich vztah s blízkým okolím, tzn. s lidmi, se kterými jsou běžně v kontaktu (rodinou, kamarády, známými, apod.). Bakalářská práce je rozdělena klasicky na dvě části: teoretickou a praktickou. Teoretická část se zabývá konceptem sociálního fungování a životní situace jedince. Dále popisuje, jak závislost vzniká, jak se definuje, čím se vyznačuje, člení druhy závislostí a seznamuje s termínem netholismus. Uvádí, jaké moderní komunikační prostředky netholici v současnosti využívají a s jakými nepříjemnostmi se mohou během jejich používání setkat. V závěru teoretické části jsou předkládána různá řešení problému závislosti na internetu doporučovaná autory moderní odborné literatury. Praktická část je zpracovávána pomocí kvalitativní výzkumné strategie. Zvolila jsem zde metodu dotazování a techniku polostrukturovaného rozhovoru pro získání materiálu k následnému zpracování dat. V této části je obsažena analýza rozhovorů s pěti dobrovolnými informanty ve věku od 19 do 25 let. Jejich výběr probíhal metodou sněhové koule (snowball sampling), kdy jsem od prvních oslovených účastníků získala kontakty na další osoby, které by mohly splňovat podmínky pro můj výzkum. Potencionálním netholikům jsem zaslala test závislosti na internetu a ta byla buď potvrzena, nebo vyvrácena pomocí tzv. Chenovy škály závislosti. Data jsem analyzovala pomocí otevřeného, axiálního a selektivního kódování. Následně jsem v diskusi odpověděla na předem stanovené výzkumné otázky. Práci na téma "Sociální fungování netholiků" jsem se rozhodla zpracovat z toho důvodu, že jsem chtěla především navázat na absolventskou práci z vyšší odborné školy, kde jsem se zabývala vlivem (všech) médií na mládež. Cítila jsem, že je třeba zaměřit se jen na jedno médium a zároveň zkoumat jeho hlubší působení na skupinu, která je mi věkově nejbližší: "mladí dospělí". V této práci jsem chtěla zjistit, jak internet ovlivňuje mladé lidi v kontextu jejich blízkého sociálního okolí. Cílem práce bylo popsat, jak netholismus subjektivně mění sociální interakce a vztahy. V souvislosti s tímto cílem byla vytvořena hlavní výzkumná otázka: "Jak ovlivnil příchod internetu a jeho následné nadužívání život dotazovaných v jejich sociálním prostředí?" Tuto hlavní výzkumnou otázku jsem zodpověděla pomocí následujících vedlejší výzkumných otázek: "Co je podle informantů důvodem jejich pociťované změny?" "Jak ovlivnil internet trávení volného času u dotazovaných?" "Jak ovlivnil internet vztahy s přáteli a rodinou?" Z výsledků práce vyplynulo, že netholici na internetu hledají podporu v sociální oblasti (mají strach z osobní interakce či jsou samotářští a tento způsob komunikace je pro ně pohodlnější). Jejich chování ukazuje na vlastní slabiny v interpersonální komunikaci a interakci mezi nimi a okolím. Nahrazování osobní komunikace komunikací psanou (chatováním) má za vedlejší účinek fakt, že řada lidí dává přednost povrchnímu dopisování si přes internet, a to i s absolutně cizími lidmi, před interakcí s blízkým okolím. To může mít za následek nepochopení a hádky mezi netholiky a jejich bezprostředním sociálním okolím.
Social Functioning of the Netholics
Keywords: Internet; mladí dospělí; netholismus; sociální fungování; závislost; The internet; young adults; netholism; social functioning; the addict