Etue - schránka pro knížku - reflexe středověku - Veselovská, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce s názvem Etue ? schránka pro knížku ? reflexe středověku se zabývá úzkou oblastí schránek na knihy. Sestává ze dvou částí. Výchozí teoretická část stručně mapuje historii etují, vysvětluje základní pojmy a uvádí přehled středověkých typů schránek na knihy. Praktická část obsahuje cyklus patnácti ucelených objektů z textilních a měkkých materiálů doplněný kresebným deníkem. Charakterizuje námět a výtvarný záměr jednotlivých schránek, popisuje specifické propojení knihy s vnějším obalem a pojednává o technickém řešení objektů.
Etue - the box for books - reflection of the medieval times