Extrudace kompozitního filamentu pro 3D tisk - Kouba, Matěj (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce shrnuje dosavadní poznatky o 3D tisku, konkrétně o technologii zvané Fused Deposition Modeling a materiálech, které jsou při ní využívány. Cílem praktické části diplomové práce je vytvořit konstrukční návrh a následně sestrojit extrudér pro experimentální účely při výrobě kompozitního materiálu z kyseliny polymléčné a přírodních vláken. V rámci práce byl nejprve pomocí modelovacího programu vytvořen návrh extrudéru pro výrobu kompozitních materiálů. Při návrhu byl kladený důraz na maximální snížení pořizovacích nákladů a možnost modularity. Jednotlivé části stroje byly vyrobeny opracováním zbytkového materiálu prostřednictvím strojní techniky. Další komponenty byly vytvořeny za pomocí aditivní technologie 3D tisku FDM. Vyrobený stroj byl otestován při různých teplotách topné části na materiálu PLA.
Extruding composite filament for 3D printing
Keywords: 3D tisk; FDM; extrudér; kompozitní filament; 3D print; FDM; extruder; composite material