Etické aspekty obrazu lesa v díle N. Hawthornea - Louda, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Náplní práce je analýza a interpretace literárního díla N. Hawthornea, konkrétně tématu lesa a jeho etických aspektů v rámci jednotlivých příběhů. Východiskem práce je obecný vztah americké literatury a tematiky lesa, který má navíc základ v historii kolonizace amerického kontinentu a utváření novodobého amerického národa. Hlavním cílem práce je pak poukázat na specifickou roli lesa v americké literatuře (zde zejména vliv puritanismu, romantismu a transcendentalismu). Dalším cílem je nalézt odpověď na otázku, zdali toto prostředí v Hawthorneově díle skutečně zastupuje důležitý morální aspekt a ovlivňuje chování jak jednotlivých osob, tak celé společnosti. Odpovědi na tyto otázky přináší hlavní část diplomové práce, která je založená na rozborech jednotlivých textů, románů a povídek, ve kterých se prostředí lesa přímo střetává s problematikou morálky a víry.
The image of the forest and its ethical aspects in the work of Nathaniel Hawthorne
Keywords: Nathaniel Hawthorne; americká literatura; romantismus; puritánství; kolonizace; Nový svět; etika; příroda; les; Nathaniel Hawthorne; American literature; romanticism; puritanism; colonization; the New World; ethics; nature; forest