Povědomí mužů v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina o nádorech varlat a jejich prevenci - Peroutková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Nádorových onemocnění varlat u mužu každoročně přibývá. Pro včasné odhalení je velmi duležitá prevence. Cílem práce bylo zmapovat povědomí mužu v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina o prevenci nádoru varlat a jejich postoj k samovyšetření varlat. Empirická část práce popisuje výzkum, který byl zaměřen na muže v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina, kteří jsou ve věku 20-50 let. Pro sběr informací byl použit kvantitativní výzkum ve formě dotazníku. Pro tento výzkum byly stanoveny 4 hypotézy. Na základě analýzy dat byly následně sledovány i další zajímavé vztahy. Pro vyhodnocení hypotéz byl použit Kruskaluv-Wallisuv test. Ze zkoumaných hypotéz bylo zjištěno, že znalosti mužu v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina o prevenci nádoru varlat se statisticky významně neliší v závislosti na věku ani nejvyšším dosaženém vzdělání. Poté bylo také zjištěno, že postoj mužu v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina k prevenci nádoru varlat se statisticky významně neliší v závislosti na věku ani nejvyšším dosaženém vzdělání. Pruzkum nám také odhalil, že postoj mužu v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina k samovyšetření varlat se statisticky významně neliší v závislosti na věku ani nejvyšším dosaženém vzdělání. Z dotazníkového šetření jsme mimo jiné zjistili, jestli muži chodí na preventivní prohlídky, zda byli poučeni o samovyšetření varlat, jestli samovyšetření varlat provádějí nebo, kde nejčastěji získávají informace o této problematice. Tato bakalářská práce muže posloužit jako zpětná vazba pro praktické lékaře a sestry pracující v primární péči o tom, jak jsou muži v Jihočeském kraji a Kraji Vysočina informováni o nádorech varlat a jejich prevenci.
Awareness of men in the South Bohemia region and the Vysočina region about testicular tumors and their prevention
Keywords: Povědomí; postoj; muži; nádory varlat; prevence; samovyšetření varlat; Awareness; attitude; men; testicular tumors; prevention; testicular self-examination