Počítačové zpracování tomografických dat - Konečný, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
Tomografy jsou již značnou dobu jedny z nejdůležitějších diagnostických přístrojů, používaných dnes v každé nemocnici. Právě jednotlivými typy tomografů, zpracováním tomografických dat a prohlížením těchto dat se zabývám v této práci. Popisuji zde čtyři nejběžnější typy tomografických přístrojů, a to CT (rentgenová počítačová tomografie), MRI (magnetická rezonanční tomografie), PET (pozitronová emisní tomografie) a SPECT (jednofotonová emisní počítačová tomografie). V práci je popsán základní princip těchto přístrojů, jejich technické parametry, použití a také jednotlivé datové formáty používané pro tomografická data. V praktické části se zabývám softwarem pro prohlížení a zpracování tomografických dat. Konkrétně volně stažitelnými prohlížeči MRIcro, ezDICOM, Amide, ImageJ a Gpetview. Jsou zde popsány jejich hlavní funkce a uvedeny klady a zápory. Poslední část je věnována programu SPM, který slouží pro pokročilé zpracování 3D dat z tomografických přístrojů: PET, VBM, MRI i zobrazovacích technik EEG a MEG. Popisuji zde jeho možnosti a také jednotlivé kroky při zpracování konkrétních vzorových dat pocházejících z vyšetření na funkční magnetické rezonanci. Práce by měla být určena těm, kteří se chtějí více dozvědět o zpracování tomografických dat a hlavně by měla sloužit jako přehled volně stažitelného softwaru pro zpracování a prohlížení těchto dat.
Computer processing of tomography data
Keywords: CT; Magnetická rezonance; PET; Počítačová tomografie; Software; SPM; Prohlížeč; Počítačové zpracování; CT; Magnetic resonance imaging; PET; Computed tomography; Software; SPM; Viewer; Computer processing