Nonverbální fyzikální úlohy - Vlna, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá tvorbou a použitím nonverbálních fyzikálních úloh ve vyučování fyziky. Nejprve obecně nahlíží na výuku fyziky na ZŠ a dále se zabývá možnostmi motivace ve vyučování. Součástí práce je typologie fyzikálních úloh, jejich význam a zařazení do vyučovacího procesu. Práce seznamuje s nonverbálními fyzikálními úlohami, jejich tvorbou a způsobem jejich řešení. Hlavní částí je sada vytvořených nonverbálních úloh včetně didaktického rozboru. Některé z úloh jsou ověřeny v praxi a zhodnoceny z hlediska jejich použitelnosti při výuce fyziky. Výstup otestovaných úloh je součástí diplomové práce.
Nonverbal physical problems
Keywords: Nonverbální úlohy; problémové úlohy; řešení úloh; divergentní myšlení; motivace; Nonverbal tasks; problem tasks; tasks solving; divergent thinking; motivation