Revitalizační opatření použitelná ve vodohospodářské praxi s aplikací na konkrétních povodí. - Vítek, Josef (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce je zpracovat koncepci revitalizačního opatření toku Srbického potoka včetně jeho přítoků. Návrh opatření by měl podpořit zvýšení vodohospodářské a ekologické stability povodí. Zahrnuje technicko - biologické řešení revitalizace včetně revitalizačních objektů v korytě toku, založení či obnovení rybničních nádrží, návrh lokalizace mokřadních ploch, obnovy slepých ramen toku, zalesnění pobřežních pásů a erozně ohrožených území na povodí. Řešení vychází z důkladného vyhodnocení podkladů hydrologických, pedologických, hydrogeologických a vegetačních i z výsledků podrobného terénního průzkumu zájmového území. Návrhy navazují na zpracovaný lokální územní systém ekologické stability.
The Arrangement of Revitalization Usable in Practice of Water Management with an Application to Particular River Basin.
Keywords: Vodní toky; odvodňování zemědělských půd; revitalizace vodních toků; Srbický potok.; Watercourse; drainage of agricultural lands; revitalization of watercourses; Srbický stream.