Gambling u mladistvých - Víšková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2008)
Téma bakalářské práce ‚qGambling u mladistvých'' jsem zvolila pro svoji aktuálnost a závažnost. Patologické hráčství, nazývané gambling, se stále více promítá do populace mladistvých, kde stejně jako u dospělé populace způsobuje stále vyšší problémy v socioekonomické rovině. Tento závažný sociálně patologicky jev je možno přirovnat k závislosti drogové, ač tak fatálně nepoškozuje tělo člověka. Zasahuje totiž jak oblast lidské psychiky, tak také oblast sociálních vztahů člověka. A stejně jako drogové závislosti má v řadě případů na život člověka osudové dopady. Úkolem mé bakalářské práce je zjistit rozsah a spouštěče gamblingu v populaci středoškolské mládeže na Havlíčkobrodsku. V teoretické části své práce se věnuji specifikům hazardní hry u dětí a mladistvých a možné prevenci proti tomuto jevu, popisuji diagnostická kritéria patologického hráčství, charakterizuji zde osobnost gamblera, definuji stadia rozvoje patologického hráčství a též se zabývám příslušnou legislativou. Pro dosažení vytyčených cílů jsou kvantitativním výzkumem formou anonymních dotazníků sbírána data na šesti školách středního školství (gymnázia, střední odborné školy, střední odborná učiliště), kterými jsou zjišťovány zkušenosti studentů s hrou na výherních automatech a jejich důvody pro hazardní hru. Dále dotazníky také zjišťují informovanost studentů o této problematice spolu s prevencí prováděnou na škole, kde právě studují. Na základě svého výzkumu si také ověřuji tři předpokládané hypotézy. Hypotéza 1 zní: ‚qGamblingu podléhají více studenti středních odborných učilišť než studenti ostatních středních škol a gymnázií.'' Tato hypotéza byla verifikována. Hypotéza 2: ‚qGamblingu podléhají více chlapci než dívky.'' I tato hypotéza byla verifikována. Hypotéza 3: ‚qMladiství se k výherním automatům a následnému patologickému hráčství uchylují častěji pod vlivem druhé osoby než z vlastních pohnutek.'' Tato hypotéza byla falzifikována. Výsledky mé bakalářské práce mohou být využity pro potřeby dalšího výzkumu, pro potřebu výuky a preventivního dění ve školských zařízeních a také pro větší míru informovanosti o problematice gamblingu u mladistvé populace.
Gambling in Juveniles
Keywords: gambling; mladiství; hra; výherní automat; prevence; patologický hráč; gambling; juveniles; game; gambling machine; prevention; gambler