Kniha Jób jako řecká tragédie - Staňková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá komparací řecké tragédie, biblické knihy Jób a divadelního scénáře. První část charakterizuje vývoj antického dramatu, mýty, tragédie a jejich vzájemný vztah. U řecké tragédie jsou vypsány hlavní body, které tvoří její strukturu. Na tyto body tragédie je nahlíženo optikou Aristotela a pětistupňovým schématem dramatu. Podrobný rozbor dvou řeckých tragédii srovnává oba dva pohledy na struktuře tragédie Král Oidipus a Antigona. Druhá část popisuje vývoj starověké mudroslovné literatury, podrobný rozbor knihy Jób a následné vyhledávání hlavních bodů řecké tragédie v biblickém textu. Třetí část práce je věnována komparaci divadelního scénáře inscenace Jób s řeckou tragédii.
The Book of Job as a Greek Tragedy
Keywords: řecká tragédie; kniha Jób; struktura tragédie; dramatizace; mýtus; mudroslovná literatura; divadlo; Greek tragedy; book of Job; structure of tragedy; dramatization; myth; wisdom; theater