Substantiva se sufixem -ata a jejich české protějšky v paralelním korpusu InterCorp - Zemanová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá pokusem o vytvoření typologie českých protějšků italských substantiv se sufixem -ata. Teoretická část je zaměřena na uvedení sufixu -ata do kontextu italské derivace a poskytuje základní charakteristiky deverbálních a denominálních derivátů, které jeho prostřednictvím vznikají. Praktická část této studie popisuje nejprve tvorbu subkorpusu v paralelním korpusu InterCorp, který je následně použit při výzkumu vybraných odvozenin se sufixem -ata a jejich českých ekvivalentů. V závěru práce se nachází zhodnocení celého zkoumání a komentář k výsledkům.
Italian nouns in -ata and their Czech counterparts in the parallel corpus InterCorp
Keywords: deverbální substantiva; denominální substantiva; sufix -ata; paralelní korpus; deverbal nouns; denominal nouns; suffix -ata; parallel corpus