Informovanost veřejnosti o problematice osob se zrakovým postižením - Neumanová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá tím, jak je veřejnost informována o problematice osob se zrakovým postižením. V teoretické části své práce jsem se nejdříve zaměřila na popis zrakových vad a na to, kdy mohou vzniknout. Dalším bodem je socializace a integrace osob se zrakovým postižením. Poté popisuji komplexní služby a zařízení pro tyto osoby. Posledním bodem je popis toho, jak bychom se měli chovat ke zrakově postiženým jedincům a jak jim pomoci. V praktické části jsem se rozhodla pro kvantitativní výzkum a pro sběr dat jsem zvolila dotazník. Výzkum byl zaměřen na studenty středních škol a celkový počet respondentů byl 120. V závěru své práce uvádím fakta, která jsem tímto výzkumem získala.
Informedness of public about problems of people with visual disabilities
Keywords: informovanost; zrakové vady; osoby se zrakovým postižením; socializace; integrace; nevidomost; komplexní služby; komunikace; pomoc.; informedness; visual handicap; people with visual disabilities; socialization; integration; blindness; comprehensive services; communication; help.