Aktivity s využitím koní v sociálních službách v Kraji Vysočina - Kubátová, Jaroslava (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá tématem Aktivity s využitím koní v sociálních službách v Kraji Vysočina. Téma je aktuální s ohledem na rostoucí zájem o aktivity s využitím koní. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena na témata týkající se hiporehabilitace a konkrétně oblasti aktivit s využitím koní (AVK). První kapitola se zabývá zooterapií obecně a dále metodami zooterapie. V další kapitole je popsána hiporehabilitace, její členění, historie a organizace, které se jí zabývají, a to jak v zahraničí, tak i v České republice. Poslední kapitola uvádí definici pojmu aktivity s využitím koní (AVK), cílovou skupinu, indikace a kontraindikace, cíle či účinky AVK. Dále je obsahem této kapitoly složení týmu pro AVK, hiporehabilitační kůň, terapeutický plán klienta, techniky a metody v AVK ad. Cílem bakalářské práce bylo zmapovat možnosti a limity aktivit s využitím koní, které jsou poskytovány v sociálních službách jako součást hiporehabilitace. Dílčím cílem bylo zjistit indikace, cíle, kontraindikace, způsob práce, využívané metody a techniky, přínos, zapojení sociálního pracovníka do AVK. Zvolena byla kvalitativní výzkumná strategie. Použita byla metoda dotazování a technika polostandardizovaného rozhovoru. Zkoumaný soubor byl tvořen čtyřmi rodiči klientů se zdravotním, mentálním nebo kombinovaným postižením, kteří jsou klienty Sdružení AMBRA, z. s. Tento zkoumaný soubor doplňoval ještě sociální pracovník, který na aktivity s využitím koní pravidelně dochází. Informanti byli vybráni účelovým kvótním výběrem. Výzkum byl proveden ve Sdružení AMBRA, z. s. v Černé v Kraji Vysočina. Prostřednictvím kvalitativního výzkumu byly zodpovězeny hlavní i dílčí výzkumné otázky. Nejvíce překvapující byly výsledky v oblasti přínosu aktivit s využitím koní. Přínos AVK je výrazný v oblasti sebevědomí či sebedůvěry klienta. Pozitivní výsledky jsou také v oblasti motivace, komunikace, zlepšení nastává také v oblasti chování či sociálních kompetencí. Co se týká oblasti jemné a hrubé motoriky, zde vyšly také zajímavé výsledky. Rodiče klientů také vítají možnost spolupráce se sociálním pracovníkem. Z výsledků dále vyplývá, že by rodiče klientů ocenili zavedení nové služby, a to paravozatajství. Paravozatajství je vhodné pro klienty, kteří nemohou jezdit či sedět na koni z důvodu vyšší hmotnosti nebo ze zdravotních komplikací. Součástí bakalářské práce je i vypracovaná SWOT analýza, která podává zajímavé informace o chodu organizace Sdružení AMBRA, z. s.
Equine Assisted Activities and Therapies in Social Services in the Vysocina Region
Keywords: Aktivity s využitím koní; hiporehabilitace; hiporehabilitační kůň; klient; Sdružení AMBRA; z. s.; sociální služby; sociální pracovník; paravozatajství; Equine Assisted Activities and Therapies; Hipporehabilitation; Hiporehabilitation Horse; Client; AMBRA Association; Social Services; Social Worker; Therapeutic Carriage Driving