Porovnání výtěžnosti kapra obecného (Cyprinus carpio) dle typu ošupení - Šiková, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem práce bylo porovnání výtěžnosti kapra šupinatého a kapra lysce, dvou hlavních zástupců kapra obecného (Cyprinus carpio), dominantně chovaných v ČR. Porovnání výtěžnosti bylo provedeno v rámci nově vzniklé podnikové prodejny, kde bylo důležité zhodnotit vhodnost ryb do různých výrobků. Dílčím cílem bylo pomocí dotazníkového šetření zjistit oblíbenost a četnost konzumace kapra. V neposlední řadě byla sledovaná náročnost na zpracování jednotlivých forem kapra. Pokus byl prováděn v letech 2012 až 2013 během čtyř období jaro, léto, podzim a po sádkování. Hodnocení probíhalo u dvou kaprů, kapra lysého a kapra šupinatého. Dalším sledovaným subjektem byly dva rybníky, přirozeně úživný Vrbsko a přikrmovaný rybník Musík. Oba kapři se vyznačují odlišným vývojovým a životním cyklem. Kapr lysý, jehož tělesná stavba představuje menší podíl, než u kapra šupinatého, v závěru hodnocení vykazuje vyšší výtěžnosti ve všech sledovaných aspektech. Přesto výtěžnost filet obou zástupců dosahuje podobných hodnot a pohybuje se v rozmezí cca 43 48 %. Překvapivého výsledku dosáhli rovněž kapři pocházející z přikrmovaného rybníka Musík, kde byla předpokládána nižší výtěžnost z důvodu menšího množství planktonu a zoobentosu, tedy přirozené potravy ryb. Ze sledovaných období byla zaznamenána nejvyšší výtěžnost v období po sádkování a nejnižší výtěžnost v období jara, což bylo zapříčiněno zvolenou větší obsádkou ryb v daném roce.
Comparison proportion of Cyprinus carpio according to scale
Keywords: Kapr obecný (Cyprinus carpio); kapr lysý; kapr šupinatý; jatečné zpracování; výtěžnost (%); Common carp (Cyprinus carpio); mirror carp; scaly carp; carcass processing; yield (%)