Vznik a postavení Senátu v politickém systému ČR - Fialová, Zdenka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce popisuje postavení Senátu ČR v českém politickém systému, cestu horní komory od prvních jednání o založení až po její ustavení a další fungování. Pro komplexnější náhled se v první řadě stručně zabývám historickým vývojem politického systému ČR a historií horní komory parlamentu. V části následující popíši pro lepší orientaci současný politický systém, jeho rozdělení a volební systém do jednotlivých komor Parlamentu ČR. Jako členská země Evropské unie se naše politická reprezentace vyjadřuje i k evropským otázkám, proto se budu zabývat i rolí, kterou má Senát na mezinárodním poli. Hlavní část mé práce popisuje okolnosti založení, vznik současného Senátu ČR a jeho možné reformy.
Establishment and statue of Senate in political system of the Czech Republic
Keywords: Senát ČR; Politický systém ČR; Parlament ČR; bikameralismus; volební systém; reforma Senátu ČR; The Upper Chamber; Senate; political system of the Czech Republic; Parliament of the Czech Republic; bicameralism; election system; reform of Senate