Studium prevalence a subtypové diverzity střevního prvoka rodu Blastocystis sp. ve zdravé lidské populaci v České republice - Brožová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2022)
Blastocystis sp. je běžný střevní prvok kolonizující lidské střevo. Jeho role v ekosystému lidského střeva zůstává nejasná. Zde jsme se zaměřili na rozšíření znalostí o epidemiologii Blastocystis sp. ve střevě zdravých lidí v České republice, včetně distribuce jeho podtypů, korelace mezi jeho výskytem a několika faktory, jako je životní styl, kontakt se zvířaty, věk a pohlaví. Celkem bylo získáno 288 vzorků stolice od asymptomatických dobrovolníků a 136 vzorků od zvířat, se kterými byli lidé v častém kontaktu. Všechny vzorky byly vyšetřeny paralelně pomocí PCR a xenické in vitro kultury.
A Study on the prevalence and subtype diversity of the intestinal protist Blastocystis sp. in a gut-healthy human population in the Czech Republic
Keywords: Blastocystis; Česká republika; demografie; genetická rozmanitost; prevalence; průzkum; Blastocystis; Czech Republic; demography; genetic diversity; prevalence; survey