Energetické využití trav - Bernas, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2010)
Obnovitelné zdroje energie jsou stále důležitějším tématem a to z toho důvodu, že biomasa je již dnes jedním z budoucích zdrojů energie pro Českou Republiku. Postupem času by se mělo procento využívání biomasy k energetickým účelům navyšovat. Toto postupné využívání bude doprovázet hledání nových postupů pro získávání, zpracování a užití biomasy. Cílem bakalářské práce bylo zhodnotit využitelnost vybraných druhů trav pro pěstování pro energetické účely a zaměřit se na jejich produkční schopnost. Literární rešerše je zaměřena na vybrané energetické zdroje doposud v ČR používané, mezi které patří paliva fosilní a také na energetické zdroje využívané jen doplňkově, a to na energii vody, větru a rostlinné biomasy. Dále na botanickou charakteristiku vybraných travních druhů (Phalaris arundinacea l., Arrhenatherum elatius l., Dactylis glomerata L.) a hlavně na jejich agrotechnické požadavky. Byly založeny polní pokusy pro jednotlivé vybrané druhy trav a na základě výsledků získaných z jejich pěstování byly vyvozeny závěry opodstatňující agrotechnické kroky.
Energetic usage of grasses
Keywords: Biomasa; energetické plodiny; agrotechnika trav; biomass; energy crops; agricultural engineering grasses