How universal are reserve design rules? A test using butterflies and their life history traits - Bartoňová, Alena (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce testuje platnost ustanovených "reserve design" pravidel - způsobů, jakými jsou plánovány přírodní rezervace. Použili jsme seznamy druhů denních motýlů pro 125 českých Národních přírodních rezervací a Národních přírodních památek. Analýza funkčních vlastností druhů pomocí multivariátní statistiky odhalila odezvu motýlích společenstev na různé geometrické charakteristiky rezervací a jejich heterogenitu. Práce ukazuje, že různé druhy motýlů vyžadují různé vlastnosti rezervací v závislosti na druhových funkčních vlastnostech.
How universal are reserve design rules? A test using butterflies and their life history traits
Keywords: motýli; ochrana přírody; rezervace; funkční vlastnosti; heterogenita krajiny; butterflies; nature conservation; reserve design; life history traits; landscape heterogeneity