Mezi uměním a politikou. Emil František Burian ve 30. letech 20. století. - Střelbová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2010)
Předkládaná bakalářská práce Mezi uměním a politikou. Emil František Burian ve 30. letech 20. století nahlíží na osobnost Emila Františka Buriana jako na levicově orientovaného komentátora meziválečných politických událostí. Práce zasahuje doposud opomíjené Burianovy aktivity. Především jeho činnost publicistickou, která je představena na konkrétních příkladech ze soudobých uměleckých časopisů ? Kulturního večerníku D 34 a Programu D. Pozornost je věnována i Burianově přední úloze v politicky angažované divadelní platformě (divadlo D 34), kterou svými postoji komunisticky smýšlejícího intelektuála zcela zásadně ovlivňoval. Cílem práce je rovněž dokázat, že Emil František Burian nebyl pouze fenomenálním divadelníkem a významným představitelem prvorepublikového avantgardního umění, ale i důležitou postavou na poli kulturně politického dění.
Between the Art and the Policy. Emil František Burian in the thirties of the 20th century.