Vypovídací schopnost finanční výkazů sestavených v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS) a Všeobecně uznávaná,o účetními principy (US GAAP) - Jarošová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Název této diplomové práce je: Vypovídací schopnost finančních výkazů sestavených v souladu s Mezinárodními standardy účetního výkaznictví (IFRS) a Všeobecně uznávaná, o účetními principy (US GAAP). Diplomová práce porovnává rozdíly mezi českou účetní legislativou, mezinárodními standardy účetního výkaznictví a všeobecně uznávanými účetními principy (US GAAP) týkající se výkazů účetní závěrky. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části diplomové práce jsou především popsány požadavky na jednotlivé účetní závěrky sestavené jak dle Českých účetních standardů, tak i dle IFRS a US GAAP. Dále jsou vymezeny hlavní rozdíly v sestavených výkazech podle jednotlivých účetních systémů. Cílem praktické části je aplikovat teoretické poznatky na konkrétních praktických příkladech ve společnosti Moravské kovárny, a. s. Nejprve je podrobně popsaný postup sestavení účetních výkazů dle CAS ve společnosti a následně jsou vybrány problematické části, u kterých je zásadní rozdíl ve vykazování oproti IFRS a US GAAP a na nich je implementován přechod na výkazy odpovídající požadavkům těchto účetních systémů. Pomocí praktické aplikace lze na konkrétních příkladech sledovat, jak jednotlivé účetní operace ovlivňují výši zisku a strukturu rozvahových položek.
Explanatory power of financial statements prepared in conditions of International Financial Reporting Standards (IFRS) and Generally Accepted Accounting Principles (US GAAP)
Keywords: Česká účetní legislativa; Mezinárodní účetní standardy; rozvaha; Všeobecně uznávané účetní principy; zisk; Czech accounting legislation; International Accounting Standards; balance sheet; Generally Accepted Accounting Principles; profit