Antropologie Hilaria z Poitiers podle jeho komentáře ke Kázání na hoře - Kaška, Pavel (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá antropologií Hilaria z Poitiers, církevního otce ze čtvrtého století našeho letopočtu, na základě komentáře ke Kázání na hoře, což je část jeho spisu Commentarius in Matthaeum. V první části nastiňuje Hilariův život a literární činnost a zařazuje zmíněné dílo do historického kontextu. Druhá až čtvrtá část tvoří rozbor Hilariovy antropologie na základě vybrané pasáže. Poslední část se pak zaobírá srovnáním této antropologie s antropologií jiného církevního otce Řehoře z Nyssy.
Antropology of Hilary of Poitiers according to his commentary of the Sermon on the Mount
Keywords: Hilarius z Poitiers; antropologie; soteriologie; Řehoř z Nyssy; patristika; teologie církevních otců; patrologie; Matoušovo evangelium; Horské kázání; patristické komentáře; komentáře církevních otců; učitelé církve; patristická exegeze; exegeze Nového zákona; Commentarius in Matthaeum; Hilary of Poitiers; antropology; soteriology; Gregory of Nyssa; patristics; teology of the Church Fathers; patrology; Gospel of Matthew; Sermon on the Mount; patristic commentaries; commentaries of the Church Fathers; Doctors of the Church; patristic exegesis; exegesis of the New Testament; Commentarius in Matthaeum