Stanovení obsahu vitamínů B v krvi obratlovců - Čížková, Marie (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá vitamíny B. V teoretické části jsou popsány hlavní informace, jako je chemická struktura, fyzikálně-chemické vlastnosti, hlavní potravinové zdroje, doporučená denní dávka, jejich role v organismu a projevy jejich nedostatku či nadbytku. Metodická část je zaměřena na kvalitativní a kvantitativní stanovení vitamínů B pomocí LC/MS. Hladiny jednotlivých vitamínů B u různých zvířat jsou diskutovány ve vztahu k jejich taxonomii a potravinové strategii.
Determination of B vitamins in the blood of vertebrates
Keywords: Vitamíny; B komplex; vitamíny rozpustné ve vodě; krev; kapalinová chromatografie; hmotnostní spektometrie; Vitamins; B complex; water-soluble vitamins; blood; liquid chromatography; mass spectometry