Dopravní infrastruktura v perspektivě cirkulární ekonomiky - Křiklán, Radek (Jihočeská univerzita, 2022)
Hlavním cílem této bakalářské práce je návrh a doporučení řešení způsobu realizace dopravní infrastruktury v perspektivě cirkulární ekonomiky. Navrhovaná doporučení zohledňují principy oběhového hospodářství a snaží se o zlepšení aktuální situace. Teoretická část práce se zabývá teorií dopravy a dopravní infrastruktury. Zaměřujeme se na definici pojmu doprava, jak jen různí autoři definují a jakým způsobem se na ni lze dívat. Následuje problematika cirkulární ekonomiky, která má čtenáři pomoci pochopit základní principy svého fungování. V praktické části jsou uvedeny příklady úspěšných oběhových ekonomik a bariéry bránící přechodu z lineární na cirkulární ekonomiku. Provedená analýza nakládání se stavebním a demoličním odpadem je základem pro návrh a doporučení.
Transport infrastructure in the perspective of circular economy
Keywords: dopravní infrastruktura; oběhové hospodářství; odpadové hospodářství; zero waste; analýza současnosti; transport infrastructure; circular economy; waste management; zero waste; analysis of the present