Vliv lázeňské léčby na pacienty s Bechtěrevovou chorobou z pohledu pacienta - Janečková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce popisuje Bechtěrevovu chorobu (dále jen AS), jak nemoc vzniká, v jaké věkové kategorii nejčastěji, u jakého pohlaví se vyskytuje častěji, příčiny vzniku, vlivy na vznik, projevy a jak se dá léčit. Z léčebných možností se zaměřuje zejména na lázeňskou léčbu, a to konkrétně na léčbu v lázeňských zařízeních v Bechyni a Třeboni. Součástí práce je i praktická část, která má dát odpověď na dva stanovené cíle. Cíl 1: Zmapovat vliv lázeňské léčby na zlepšení kvality života pacientů s Bechtěrevovou chorobou. Cíl 2: Zhodnotit význam práce sestry v edukaci pacientů s Bechtěrevovou chorobou. K těmto cílům byly stanoveny tři hypotézy. Hypotéza 1: Pacienti s Bechtěrevovou chorobou mají po absolvování lázeňské léčby lepší hybnost (měřená Thomayerovou vzdáleností). Hypotéza 2: Pacienti s Bechtěrevovou chorobou mají po absolvování lázeňské léčby sníženou bolest. Hypotéza 3: Sestry pracující v lázeňském zařízení edukují pacienty s Bechtěrevovou chorobou o zdravém životním stylu po ukončení lázeňské léčby. Pro potvrzení první hypotézy jsme použili sekundární analýzu dat, kdy jsem z dokumentace vedené lékařem v lázeňském zařízení v Bechyni vyhledala potřebná data pro vyhodnocení. Pro potvrzení zbývajících hypotéz jsme použili dotazníky (příloha č. 1 a 2), které jsem rozdala vybraným pacientům, a sestrám v lázeňských zařízeních v Bechyni a Třeboni. Cíl 1 byl splněn, jelikož pomocí sekundární analýzy dat a vyhodnocení dotazníků se mi podařilo zmapovat vliv lázeňské léčby na pacienty s AS. Cíl 2 byl také splněn, podařilo se mi zmapovat edukaci pacientů ze strany sester. Stanovené hypotézy 1 a 2 byly potvrzeny. Po vyhodnocení nasbíraných dat vyplývá, že AS trpí častěji muži, což potvrzují i statistiky Klubu bechtěreviků. Dále výsledky ukazují, že ženy ke svému onemocnění přistupují zodpovědněji, cvičí častěji a více, což se také odrazilo i na zlepšení hybnosti po absolvování lázeňské léčby. Zlepšení bolesti udávali muži i ženy zhruba stejné. Hypotéza 3 potvrzena nebyla, jelikož sestry v lázeňských zařízeních sice klienty informují, ale většinou až po dotazu, což ale není edukace.
Usage of spa treatment to cure ankylosing spondylitis from a patient´s point of view
Keywords: Ankylozující spondylitida; pacient; sestra; lázeňské zařízení; Ankylosing spondylitis; patient; nurse; spa treatment