Využití kompenzačních pomůcek nemocnými s revmatoidní artritidou v ošetřovatelské praxi. - Razimová, Lada (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá se problematikou onemocnění revmatoidní artritida, potřebami nemocného s revmatoidní artritidou v ošetřovatelské praxi, rolemi sestry v péči o takto nemocné, spoluprácí sestry s fyzioterapeutem, ergoterapeutem a využitím kompenzačních pomůcek nemocnými v sebeobslužných činnostech. Pro práci byly stanoveny 4 cíle. Cíl 1: Zjistit, zda pacienti s revmatoidní artritidou znají kompenzační pomůcky. Cíl 2: Zjistit, v jaké oblasti sebepéče potřebují pacienti s revmatoidní artritidou využít kompenzační pomůcky. Cíl 3: Zjistit, zda jsou kompenzační pomůcky pro pacienty s revmatoidní artritidou dostupné. Cíl 4: Zmapovat, zda mají pacienti s revmatoidní artritidou informace o kompenzačních pomůckách v oblasti hygienické péče. Všechny cíle byly splněny. Dále byly stanoveny 4 hypotézy. H 1: Pacienti s revmatoidní artritidou znají kompenzační pomůcky. Tato hypotéza byla potvrzena. H 2: Pacienti s revmatoidní artritidou využívají kompenzační pomůcky nejčastěji v oblasti hygienické péče. Tato hypotéza nebyla potvrzena. H 3: Kompenzační pomůcky pro pacienty s revmatoidní artritidou jsou dostupné. Tato hypotéza byla potvrzena. H 4: Pacienti s revmatoidní artritidou mají informace o kompenzačních pomůckách v oblasti hygienické péče. Tato hypotéza byla potvrzena. Výzkumné šetření probíhalo v revmatologických ambulancích a sdružení Revma liga. Byl použit kvantitativní výzkum, metoda dotazování, technika dotazníku. Celkem bylo rozdáno 170 dotazníků. Výzkumný soubor byl vytvořen ze 131 respondentů. Na základě analýzy odpovědí respondentů bylo zjištěno, že nemocní s revmatoidní artritidou znají kompenzační pomůcky v oblasti hygienické péče, vyprazdňování, stravování, oblékání, chůzi a pomůcky jsou pro ně dostupné. Převážná většina nemocných však pomůcky nepotřebuje, nebo je nepoužívá. V souvislosti s výsledky práce a danou problematikou byl vytvořen informační leták určený nemocným s revmatoidní artritidou, který by jim mohl přinést užitečné informace či odkazy. Jako vhodné se nám jeví umístit leták do revmatologických ambulancí. Výsledky práce by mohli přinést další poznatky klientům Revma ligy. Dále by práce mohla sloužit jako výukový materiál pro studenty studující nejen v oboru ošetřovatelství.
Nursing care and compensation aids and their usage in patients suffering from rheumatoid arthritis
Keywords: Kompenzační pomůcky; Ošetřovatelství; Rehabilitace; Revmatoidní artritida; Sestra; Soběstačnost.; Compensation aids; Nursing; Physiotherapy; Rheumatoid arthritis; Nurse; Self-sufficiency.