Formy pracovního začlenění osob se zdravotním postižením navazující na využívání sociálně terapeutických dílen - Burianová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2017)
Práce se zabývá tématikou pracovního začleňování osob se zdravotním postižením, které v minulosti využívali službu sociálně terapeutické dílny. Cílovou skupinou pro tuto práci jsou tedy v současné době zaměstnaní, bývalí uživatelé sociálně terapeutických dílen. Cílem práce je zjistit průběh pracovního začleňování osob se zdravotním postižením, na jakých pozicích a v jakém pracovně právním vztahu jsou zaměstnáni a popsat, jakou úlohu mělo využívání sociálně terapeutické dílny v procesu pracovního začleňování. Teoretická část shrnuje literární poznatky a obsahuje celkem tři kapitoly. První je zaměřena na pojem zdravotní postižení, popisuje kategorizace a druhy zdravotního postižení. V této kapitole je také definován dospělý člověk s postižením a jaký význam má pro něj práce. Dále jsou popsány možnosti profesní přípravy osob se zdravotním postižením. Druhá kapitola je věnována sociálním službám. Jsou zde definovány legislativně a podrobně je popsána právě sociálně terapeutická dílna. Dále jsou v této kapitole popsány sociálně aktivizační služby pro seniory a osoby se zdravotním postižením a služba sociální rehabilitace. Třetí kapitola bakalářské práce se věnuje osobám se zdravotním postižením na trhu práce. Tato část popisuje otevřený a chráněný trh práce včetně nástrojů politiky zaměstnanosti k pracovnímu začleňování osob se zdravotním postižením. Praktickou část práce tvoří v první řadě stanovené cíle. V dalších podkapitolách nalezneme popis metodiky, kterou jsem zvolila k dosažení cílů. Vytvořila jsem dvanáct případových studií osob, které nalezli pracovní uplatnění po využívání služby sociálně terapeutických dílen. Z těchto případových studií vyplývá, že hlavní přínos sociálně terapeutických dílen spočívá v předání, udržení a upevnění pracovních kompetencí.
The Forms of Employment of People with Disabilities throughout the Use of Social Therapeutic Workshops
Keywords: Zdravotní postižení; pracovní začleňování; zaměstnávání osob se zdravotním postižením; sociálně terapeutické dílny; Disability; work inclusion; the employment of people with disability; social therapeutic workshop