Detekce výskytu účetních chyb a podvodů - Dokoupilová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem této diplomové práce je možnost detekce chyb a podvodů v účetnictví. Cílem práce je zhodnotit, jak je uživatel účetní závěrky schopen posoudit riziko výskytu účetních chyb a podvodů pouze z volně dostupných účetních závěrek a dalších informací. V této práci jsou použity vybrané detekční modely Beneish model, model CFEBT, Jonesovy nediskreční akruály a CFEBT risk triangl účetních chyb a podvodů. Navíc bylo vypočítáno Altmanovo Z-skóre. Diplomová práce je zaměřena na vypovídací schopnost účetní závěrky pro zúčastněné strany a jiné externí uživatele, protože má značný vliv na jejich ekonomické rozhodování. Tato práce analyzuje publikovanou a auditovanou účetní závěrku z pohledu uživatele, který nemá přístup k podrobnější podpůrné dokumentaci. První část práce je teoretická. Tato část popisuje definice, historii, příčiny, efekty a techniky tvůrčího účetnictví a také jsou zde uvedeny vybrané detekční modely. Ty mají pomoci identifikovat manipulace v účetní závěrce. V metodické části jsou popsány použité metody a analýzy. Třetí část uvádí výsledky analýz, včetně jejich komentářů a zhodnocení. Nakonec je vyhodnocena možnost, že účetní závěrka vybrané účetní jednotky obsahuje chybné údaje, tedy jaká je pravděpodobnost manipulace účetních dat. Posuzuje možnosti analýzy účetní závěrky externím uživatelem, který má k dispozici pouze veřejně dostupné informace a data.
Detection of Accounting Errors and Fraud
Keywords: riziko manipulace účetních výkazů; CFEBT model; poctivý a věrný obraz účetnictví; CFEBT risk triangl; Risk of manipulated financial statements; CFEBT model; true and fair view of accounting; CFEBT Risk Triangle