Hodnocení výnosových parametrů a výšky nasazení prvního lusku u sóji luštinaté (Glycine max L.) - Doležal, Jiří (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá vlivem růstového regulátoru v porostu sóji. Hlavní částí diplomové práce, je hodnocení jednotlivých parametrů zvolených odrůd. Za tímto účelem byl v roce 2019 založen poloprovozní pokus na Benešovsku v lokalitě Netvořice. Tato oblast se nachází v mírně teplém klimatickém regionu v bramborářské výrobní oblasti v nadmořské výšce 390 metrů nad mořem. Pro tento pokus byly vybrány dvě velmi rané odrůdy sóji Amandine a Abelina, které jsou díky svojí kratší vegetační době vhodné do těchto podmínek. Tyto odrůdy byly pěstovány ve dvou variantách. Kontrolní varianta bez ošetření a varianta s ošetřením přípravkem Energen Apikál, který zvyšuje apikální dominanci. Každá odrůda a varianta ošetření byla čtyřikrát opakována pro získání co nejpřesnějších dat. U obou odrůd byly hodnoceny tyto parametry: výnos semen, obsah dusíkatých látek, počet rostlin na metr, obsah tuku, hmotnost tisíce semen, výška rostlin, počet primárních větví, počet lusků na rostlinu, počet semen v lusku a výška nasazení prvního lusku. Nejvyššího průměrného výnosu dosáhla odrůda Amandine v ošetřené variantě a to 3,49 t/ha. Odrůda Abelina dosáhla velmi uspokojivého výnosu 3,18 t/ha taktéž v ošetřené variantě. V neošetřené variantě tyto odrůdy poskytly rovněž uspokojivý výnos. Odrůda Amandine 2,99 t/ha a odrůda Abelina 3,06 t/ha. Dalším zjišťovaným parametrem byl obsah dusíkatých látek. U tohoto ukazatele byl rovněž zaznamenán nárůst dusíkatých látek v semeni v ošetřené variantě u obou odrůd. Velmi důležitým sledovaným parametrem, byla výška nasazení prvního lusku od povrchu půdy. Zde došlo po aplikaci přípravku Apikál ke zvýšení spodního patra lusků oproti kontrole přibližně o centimetr u obou odrůd (Amandine 10,68 cm a Abelina 11,88 cm). Souhrnně lze říct, že přípravek Energen Apikál příznivě ovlivňuje jak kvalitativní parametry, tak i hlavní výnosové prvky, čímž příznivě ovlivňuje výši výnosu a společně s vyšším nasazením lusků rostlin, i částečně minimalizuje ztráty při sklizni.
Evaluation of yield parameters and height of first pod in soybean (Glycine max L.)
Keywords: sója; výnos; regulátor růstu; výnosové prvky; Keywords: soybean; yield; growth regulator; yield elements.