PŘEDSTAVITELÉ MĚSTSKÉ SPRÁVY V PRACHATICÍCH V 17. STOLETÍ - Řepová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním tématem diplomové práce se stala městská správa vrchnostenského města Prachatice mezi lety 1622-1699. Svou pozornost jsem zaměřila především na fungování městské rady v Prachaticích. Pokusila jsem se rekonstruovat její personální složení a zabývala jsem se také s tím souvisejícím obnovováním samosprávných orgánů města, tedy sboru konšelů, obecních starších a městského rychtáře. Hlavními prameny pro předkládanou práci se staly radní manuály, seznamy obnov, knihy svatebních smluv a knihy kšaftů a posledních pořízení uložené ve Státním okresním archivu Prachatice, ve fondu Archiv města Prachatice. Použila jsem prameny, které vznikaly při procesu renovace, uložené ve Státním oblastním archivu v Třeboni, oddělení Český Krumlov, a matriční knihy uložené ve Státním oblastním archivu v Třeboni. V úvodních kapitolách jsem se pokusila seznámit se základní literaturou, fungováním městské správy a městskými právy. Městskou správu v Prachaticích jsem srovnávala se studiemi zabývajícími se správou v jiných městech.
The town hall staff structure in Prachatice in 17th century.
Keywords: městská správa; 17. století; Prachatice; radní vrstva; historie; city administration; Prachatice; 17th century; the town hall staff; history