Klima školní třídy se žáky základní školy s minimální doporučenou úrovní pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření - Nádeníčková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá zjišťováním vnímání klimatu třídy u žáků základní školy s minimální doporučenou úrovní pro úpravy očekávaných výstupů v rámci podpůrných opatření. Cílem je tedy zjistit vnímání klimatu školní třídy heterogenních žáků a žáků s minimální doporučenou úrovní se speciálními vzdělávacími potřebami. Teoretická část objasňuje jednotlivé pojmy nezbytné pro pochopení praktické části. Vysvětleny jsou zde pojmy jako klima třídy, specifika žáků s postižením a vzdělávání žáků se speciálně vzdělávacími potřebami. V praktické části jsou prezentovány výsledky kvalitativního výzkumného šetření, jehož cílem bylo zjistit vnímání klimatu třídy z pohledu žáků i třídní učitelky.
The climate of the classroom of primary school pupils with adjusted learning outcomes
Keywords: Klima třídy; učitel; žák s lehkým mentálním postižením; žák se středně těžkým mentálním postižením; žák s těžkým mentálním postižením; vztahy mezi žáky; Classroom climate; teacher; pupil with mild mental retardation; pupil with moderate mental retardation; pupil with severe mental retardation; pupil relationships