Tělesné uvědomování u žen závislých na alkoholu - Šilhavá, Pavla Zoja (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato práce se zabývá vztahem k tělu a tělesným uvědomování u žen závislých na alkoholu. V teoretické části práce je popsána závislost na alkoholu a její specifika u žen a dále je tato problematika dávána do souvislosti s různými aspekty tělesnosti tělesným uvědomováním, způsoby a projevy jeho narušení, tělesnými hranicemi a tělovou disociací. Cílem praktické části práce bylo mapovat tělové prožívání a jeho osobní historii u žen léčících se na oddělení závislostí. Pro zodpovězení výzkumných otázek byl zvolen kvalitativní design vícečetné případové studie. Data byla sbírána v polostrukturovaných rozhovorech, pomocnou metodou sběru dat bylo pozorování respondentek v průběhu pohybového programu a jejich písemné reflexe z tohoto programu. Data byla analyzována v procesu otevřeného a axiálního kódování, výsledky byly popsány jak v jednotlivých kazuistikách, tak v jejich srovnání. Ukázalo se, že vztah k tělu u respondentek má znaky narušeného tělesného uvědomování a tělové disociace, při analýze jejich osobní historie šlo toto narušení vystopovat do raného dětství a vztahů s matkou a s otcem, kdy docházelo k prvním zážitkům s překročením tělesných hranic, kterým se respondentky vystavují nadále v partnerských vztazích. Odpojení od tělesných pocitů a neschopnost pracovat s tělesným napětím se ukázalo být důležitým faktorem jejich závislosti na alkoholu.
Body awareness in women abusing alcohol
Keywords: Závislost; nadměrné užívání alkoholu; závislost u žen; tělesné uvědomování; tělová disociace.; Addiction; alcohol abuse; women´s addiction; body awareness; bodily dissociation.