Kvalitativní ukazatele mléka původní valašky - Pešinová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem studie bylo vyhodnotit mléčnou užitkovost plemene původní valaška (PV). Sledování probíhalo v letech 2006 - 2009 a bylo do něj zapojeno celkem 123 bahnic. Vzorky byly odebírány z ranního dojení během jednotlivých měsíců duben až srpen (metoda ET. Dojení bylo prováděno strojově. U 84 ovcí byly známy genotypy AA (n = 13), AB (n = 18), BB (n = 53). Po vyhodnocení základních složek ovčího mléka od stáda bahnic PV během laktace byly zjištěny následující průměrné hodnoty: Tuk (T) 4,90 g.100g-1, hrubé bílkoviny (HB) 5,94 g.100g-1, kasein (K) 4,40 g.100g-1, sérové bílkoviny (SB) 1,18 g.100g-1, laktóza (L) 5,07 g.100g-1, sušina (S) 16,45 g.100g-1, tukuprostá sušina (TPS) 11,63 g.100g-1 a využitelná sušina (VS) 10,85 g.100g-1. Průměrné množství nadojeného mléka bylo 0,7 l.den-1. Vliv stádia laktace byl prokazatelný na všechny sledované ukazatele na hladině významnosti 0,001. Dále byl prokázán statisticky významný vliv kontrolního roku u obsahu TPS (P<0,05), u obsahu L (P<0,01)a u všech ostatních složek (P<0,001). Při srovnání mléčné produkce PV podle genetického polymorfismu {β}-laktoglobulinu byly zjištěny pravděpodobně průkazné rozdíly na produkci mléka (P<0,05). Nejvyšší dojivost dosáhl genotyp AB (0,76 l.den-1) > BB (0,68 l.den-1) > AA (0,66 l.den-1). U genotypu AB byly zjištěny nejnižší obsahy těchto základních složek T, B, K, S, TPS a VS. Vysoce průkazný vliv genotypu byl zjištěn na obsah L (P<0,001). Nejvyšší obsah L byl potvrzen u genotypu BB (5,13 g.100g-1 ) > (AB 5,08 g.100g-1) > AA (4,91g.100g-1). Méně průkazný vliv byl zjištěn u obsahu TPS (P<0,1). Nejvyšší průměrný obsah TPS byl nalezen u genotypu BB (11,72 g.100g-1) > AA (11,62 g.100g-1) > AB (11,54 g.100g-1). U genotypu AA byly zjištěny nejvyšší hodnoty složek T, B, K, SB, S. Oba genotypy AA, BB vykázaly stejné obsahy S (16,32 g.100g-1).
Qualitative indexes of milk of ewes the Original Valachian
Keywords: ovce; složky mléka; produkce; původní valaška; genetický polymorfismus; {$\beta$}-laktoglobulin; sheep; milk composition; production; Original Valachian; genetic polymorphism; {$\beta$}-lactoglobulin