FINANCOVÁNÍ ODLEHČOVACÍCH SLUŽEB PRO DĚTI S POSTIŽENÍM V LIBERECKÉM KRAJI - Kejíková, Ludmila (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce je otázka financování odlehčovacích služeb pro rodiny s dětmi s postižením, respektive jaké tuzemské a zahraniční zdroje mohou poskytovatelé odlehčovacích služeb v současné době využít. Teoretická část vymezuje v osmi kapitolách pojmy: rodina dítěte s postižením a společnost, odlehčovací služby, tuzemské veřejné zdroje financování odlehčovacích služeb, příspěvek na péči, evropské zdroje pro financování projektů odlehčovacích služeb na období 2007 - 2013, financování odlehčovacích služeb prostřednictvím firemních dárců, financování odlehčovacích služeb prostřednictvím nadací a nadačních fondů, další zdroje financování odlehčovacích služeb. Cílem práce je zmapovat systém, možnosti a formy financování odlehčovacích služeb pro děti s postižením v Libereckém kraji. Provedený výzkum je ze sociologického hlediska výzkumem kvalitativním. V rámci tohoto výzkumu jsem zvolila kombinaci polořízených rozhovorů s poskytovateli odlehčovacích služeb a polořízených rozhovorů s rodiči dětí s postižením. Zároveň jsem v rámci výzkumu pracovala s obsahovou analýzou dokumentů. V rámci polořízených rozhovorů s poskytovateli odlehčovacích služeb vyplynulo, že současný stav financování organizací poskytující odlehčovací služby není systematický. Výsledky polořízených rozhovorů s rodiči dětí s postižením ukazují, že rodiče pečující o dítě s postižením v Libereckém kraji téměř nevyužívají odlehčovací služby. Oslovení rodiče nerozlišují rozdíl mezi odlehčujícími službami a ostatními druhy sociálních služeb, stejně tak neznají organizace poskytující odlehčovací služby v Libereckém kraji ani přibližné cenové kalkulace služby. Z výsledků výzkumů lze vyvodit hypotézy: Poskytovatelé odlehčovacích služeb v Libereckém kraji se musí naučit strategicky využívat domácí a zahraniční finanční zdroje, poskytovatelé odlehčovacích služeb v Libereckém kraji mají příležitost navázat dlouhodobou spolupráci s firemními a individuálními dárci.
The financing of a respite care for handicaped childern in Liberec region
Keywords: Odlehčovací služby Poskytovatelé sociálních služeb Rodina Postižení Dítě s postižením Liberecký kraj Financování Finanční zdroje; relief services; social service providers; family; handicapped; handicapped child; Liberec Region; funding; financial resources.