Euroregion Neiße, ein Fluss, der verbindet. - Tvrzníková, Jana (Jihočeská univerzita, 2006)
Práce je pojmenovaná ''Euroregion Nisa, řeka, která nás spojuje'' a jejím hlavním úkolem je, popsat území euroregionu Nisa, jeho českou, německou i polskou část. Práce se dále zabývá stejnojmennou organizací, jejím vznikem, její správní strukturou a jejími jednotlivými orgány. V této bakalářské práci je dále zmíněna spolupráce všech částí tohoto euroregionu, překračující hranice těchto tří státu, Polska, Německa a České republiky. Jsou zde nastíněny i partnerské vztahy jednotlivých obcí, měst, či školních institucí. Uvedeny jsou také oblasti spolupráce, nejrůznější projekty a zdroje jejich finanční podpory. Část práce je věnována jednotlivým oblastem euroregionu, jejich obyvatelstvu, rozloze, turistickým zajímavostem, vybraným městům, hradům a zámkům, cyklistickým i turistickým trasám.
Euroregion of the Neisse, a river which links together.
Keywords: řeka Nisa; euroregion; Něměcko; Polsko; Česká republika; vzájemná spolupráce; river Neisse; Euroregion; Germany; Poland; Czech Republic; mutual cooperation