Jakostní znaky hovězího masa v průběhu zrání - Vladařová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem této práce je ověření vlivu různého ošetření hovězího masa po porážce na jakostní znaky, celkový počet mikroorganismů na povrchu masa během zrání a senzorické vlastnosti uzrálého masa před a po tepelné úpravě. V literárním přehledu jsou popsány jakostní znaky masa, vlivy působící na jakost, proces zrání a způsoby ošetření masa po porážce. Praktická část práce se skládala z ošetření masa po porážce mléčnou kyselinou, mléčnou kyselinou + extraktem z cibulových slupek a čistým extraktem z cibulových slupek. Další část se skládala z měření pH a celkového počtu mikro-organismů během suchého zrání ve čtvrtích a po mokrém zrání v zavakuovaných sáčcích, určení složení masa, odkapu vody, barvy a provedení senzorického hodnocení masa. Získané hodnoty byly statisticky vyhodnoceny.
Quality characteristics of beef during ripening
Keywords: hovězí maso; ošetření po porážce; extrakt z cibulových slupek; mléčná kyselina; celkový počet mikroorganismů; beef; post slaughter treatment; onion peel extract; lactic acid; aerobic plate count