Vliv dusíkaté zátěže mokřadních luk na obsah volných aminokyselin v půdě. - Šeda, Martin (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato práce sleduje vliv zvýšeného přísunu dusíku na obsah volných aminokyselin ve dvou typech odlišných půd - v minerální půdě v oblasti Hamr a v organické půdě v oblasti Záblatí v jižních Čechách. Experiment je uskutečněn přímo na lokalitách zamokřených luk, kde je vlivem přídatného hnojení simulován zvýšený vstup dusíku do půdy. Po dobu 2,5 roku byly sledovány hodnoty celkového dusíku a volných aminokyselin v půdě. Součástí práce je otestování ninhydrinové metody a metody HPLC na stanovování volných aminokyselin a také stanovení vhodného extrakčního činidla.
Effect of N eutrofication of wetland soils on organic N content and quality
Keywords: Ninhydrin; HPLC; volné aminokyseliny; extrakce; půda; mokré louky; zamokřené louky; mokřady; šeda; derivatizace; PF JČU; Jihočeská Univerzita.; Ninhydrine; HPLC; free amino acids; extraction; soil; wetland; derivatization; seda; PF JCU; The University of South Bohemia.