Vliv volného času na životní spokojenost příslušníků Vojenské policie - Forró, Peter (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá vlivem volného času na životní spokojenost u příslušníků Vojenské policie. Postihuje významy, které jednotliví aktéři připisují trávení volného času, a to, jak preferují jeho trávení. Teoretická část poukazuje na specifiku sociálních skupin, jakými jsou Armáda České republiky a Vojenská policie, a podmínkami výběru personálu do těchto organizací. Dále popisuje různé přístupy k volnému času, životní spokojenosti a kvalitě života. Zhodnocuje některé výsledky výzkumů v oblasti trávení volného času a životní spokojenosti v České republice i v zahraničí. V teoretické části je také poukázáno na preventivní funkci volného času vůči rizikovému chování a je zde popsán způsob koncepce prevence proti těmto vlivům ze strany Ministerstva obrany. Obsahem praktické části práce je vyhodnocení dotazníkového šetření. Toto šetření bylo koncipováno tak, aby reflektovalo způsob trávení volného času, jeho dostatečnost či nedostatečnost a jeho vliv na životní spokojenost příslušníků Vojenské policie. Potažmo vliv volného času na prevenci vůči rizikovému chování a vliv volného času na životní spokojenost.
The Influence of Free Time on Life Satisfaction of Military Police Personnel
Keywords: Armáda České republiky; kvalita života; Vojenská policie; volný čas; životní spokojenost; Armed Forces of the Czech Republic; quality of life; Military Police; free time; and life satisfaction