Proměny zobrazování násilné kolektivizace československého venkova na filmových plátnech a televizních obrazovkách. - Suda, Vladislav (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této diplomové práce je obraz kolektivizace československého venkova, jak jej vytvářeli českoslovenští filmoví a televizní tvůrci v letech 1948 1989. Cílem práce je na základě popisu a kritické analýzy filmové tvorby popsat i proměnu dobových pohledů na kolektivizaci jako takovou a odhalit stereotypy, které se v určitých obdobích ve filmové a později i televizní tvorbě pravidelně opakovaly, a případně vyzdvihnout snímky, které by se dobovému úzu alespoň částečně vymykaly. Hlavní část práce je rozdělena na tři části, první sleduje období mezi lety 1948 1960, druhá období 1961 1970 a třetí 1971 1989. V každém z těchto období budeme sledovat problematiku zobrazování kolektivizace nejprve obecně, a poté i podrobněji na vybraných příkladových snímcích. Pro uvedení do kontextu jsou součástí práce kapitoly o celkové situaci v československé kinematografii pro příslušná období a zároveň i kapitola, která stručně nastíní historické pozadí samotného aktu kolektivizace československého venkova.
Changes in representation of violent collectivization of the Czechoslovak country on movie and television screens.
Keywords: kolektivizace; československý venkov; analýza; collectivization; Czechoslovakian countryside; analysis