Lustigova tvorba v českém literárněvědném bádání - Dvořáková, Klára (Jihočeská univerzita, 2012)
V diplomové práci se na základě komparace českých literárněvědných textů a recenzí mapujících kritický pohled na tvorbu Arnošta Lustiga pokusím ukázat reflexi autorových textů v době jejich vydání, tzn. od roku 1958 do konce 60. let 20. století a dále pak po roce 1989. Z první vlny reflexe jeho tvorby, tzn. z konce padesátých let dvacátého století a z šedesátých let budou analyzovány jeho prózy Noc a naděje, Démanty noci, Ulice ztracených bratří, Dita Saxová, Nikoho neponížíš, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Bílé břízy na podzim, Hořká vůně mandlí a pro dobu po roce 1989 budou analyzovány knihy Noc a naděje, Démanty noci, Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, Dita Saxová, Nemilovaná (Z deníku sedmnáctileté Perly Sch.), Lea: Dívka z Leeuwardenu, Tanga: Dívka z Hamburku, Colette: Dívka z Antverp, Krásné zelené oči, Bílé břízy na podzim, Propast, Dům vrácené ozvěny, Kamarádi, Porgess, Můj známý Vili Feld, Oheň na vodě, Neslušné sny a Zasvěcení. Texty se pokusím nahlížet jako reprezentace dobového dění a myšlení, což by dle mého názoru mohlo v mnohém přispět k objasnění možných ?generačních? rozdílů v pohledu na Lustigovy texty.
Lustig´s Work in Czech Literary Criticism