Tábor - město a jeho časopis - Šimková, Martina (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce popisuje život ve městě Táboře v druhé polovině 19. století. Jako hlavního pramene je použito týdeníku Tábor. Město bylo specifické z několika hledisek, kulturní vzepětí a vymezování se českého obyvatelstva tu vychází mimo jiné z husitské tradice, přičemž město bylo v tomto období národnostně a nábožensky poměrně homogenní. Značná část práce je věnována tomu, na co kladl časopis důraz, která témata naopak komentoval jen v malé míře a z jakých důvodů. Časopis postihoval především život kulturní, práce se věnuje nejdůležitějším kulturním a národotvorným jevům té doby v Táboře - místní divadlo, zpěvácký spolek, organizace Sokol, Spolek ostrostřelců, ale i zcela netradiční přístup ke školství. Kromě toho je pak věnována vlivu všech těchto činitelů na proces utváření národního vědomí doprovázeného povědomím o historii Čechů nejen ve městě Táboře. Národ a tradice jsou představeny jako témata zaujímající přední pozice na žebříčku hodnot tehdejší společnosti. Zmínky o významných osobnostech zdejšího kulturního života, které pomáhaly proces národního utváření prohlubovat, představují čtenáři hlavní aktéry společenského dění. Aktivity předních táborských osobností ovlivňovaly tvářnost města na léta dopředu. V práci jsou zaznamenány i proměny, kterými město prošlo, jak v rovině hmatatelné, tak duchovní. Zaměřuje se na vnímání husitské tradice, která se následně stala posilou českého etnika v době jeho přeměny v moderní národ.
Tábor - Town and its Journal