Vztah cestovního ruchu k životnímu prostředí a možnosti trvale udržitelného rozvoje ve vybrané turistické oblasti - Pancová, Miluše (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá vztahy a vazbami mezi cestovním ruchem a životním prostředím, s kterým bezprostředně souvisí problematika trvale udržitelného rozvoje. Tyto problémové okruhy jsou aplikovány na území Sedlčanska. Hlavním cílem je zhodnocení cestovního ruchu a životního prostředí v řešeném území pomocí dotazníkového šetření. Dále budou zhodnoceny přínosy a omezení turisticky orientovaného využití území na základě vypracování SWOT analýzy. Též budou zanalyzovány možnosti udržitelných forem cestovního ruchu v turistické oblasti. Na základě těchto zjištění, analýz a dotazníkového šetření budou navržena možná řešení pro trvale udržitelný rozvoj cestovního ruchu v řešeném území a produkty pro tuto oblast. V práci bude dále zhodnocena úroveň řízení cestovního ruchu v oblasti a to zejména zhodnocení možnosti partnerství při plánování a rozvoji cestovního ruchu v řešeném území a v návaznosti na to navrhnout partnerství při realizaci udržitelných forem cestovního ruchu.
The relation of tourism to environment and sustainable development possibilities in the selected region
Keywords: Cestovní ruch; životní prostředí; trvale udržitelný rozvoj; udržitelné formy cestovního ruchu; organizace a řízení cestovního ruchu; Sedlčansko; dotazníkové šetření; situační analýza; SWOT analýza; Tourism; environment; sustainable development; forms of sustainable tourism; Sedlčansko district; marketing research; situation analysis; SWOT analysis