Etická dilemata při poskytování sociálních služeb rodinám s dětmi v neziskovém zařízení - Neckářová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem diplomové práce je formulovat a reflektovat jednotlivá dilemata a hledat možné přístupy a metody jejich řešení. Úkolem této práce je popsat a shrnout možná dilemata při poskytování sociálních služeb rodinám s dětmi v neziskovém zařízení. Práce je členěna do šesti kapitol, ve kterých mimo jiné popisuji rodinu a sociální práci s ní. Zároveň je zde přiblížena sanace rodiny jako jedna z nejúčinnějších forem pomoci dysfunkčním rodinám. Další kapitoly jsou věnovány etice a etickým dilematům. Součástí diplomové práce je kvalitativní výzkum, který je realizován formou strukturovaného rozhovoru se sociálními pracovníky, jež poskytují sociální služby dysfunkčním rodinám v neziskovém zařízení. V závěru diplomové práce dochází k rozboru dilematu z praxe dotazovaných pracovníků pomocí tří etických teorií - deontologie, utilitarismu a etiky péče. V práci dochází tedy k propojení sociální práce s etikou.
Ethical dilemmas by providing of social services to families with children in a non-profit-making institution.
Keywords: dysfunkční rodina; etická dilemata; etika; sociální služby; sociální práce; dysfunctional family; ethical dilemmas; ethic; social services; social work